DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Εισαγωγή

Η ανακάλυψη της βιταμίνης Α έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα, γύρω στο 1913 και ήταν αποτέλεσμα παρατήρησης Επιστημόνων στην Αμερική, (Winsconin & Yale), οι οποίοι διαπίστωσαν ότι νεαρά ζώα που είχαν μία διατροφή με έλλειψη φυσικών λιπαρών έγιναν πολύ φιλάσθενα, όπως αποδεικνυόταν από την αδυναμία τους να αναπτυχθούν και από την κακή ανοσολογική τους απόκριση. Επίσης παρατήρησαν ότι στα μάτια των ζώων αυτών παρουσιάσθηκε σοβαρή φλεγμονή. Με την προσθήκη ζωικού λίπους στη διατροφή τους η φλεγμονή στα μάτια τους υποχώρησε και η κακή τους φυσική κατάσταση βελτιώθηκε. Κάποτε ήταν γνωστή η βιταμίνη Α σαν «αντι-μολυσματική βιταμίνη».
Πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα καροτένια (ορισμένα από αυτά είναι πρόδρομες μορφές της Βιταμίνης Α) φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος λειτουργώντας ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Καροτένια και Βιταμίνη Α

Τα καροτένια αντιπροσωπεύουν την πιο διαδεδομένη ομάδα χρωστικών στη φύση. Όλοι οι οργανισμοί που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε χημική ενέργεια μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης το κάνουν με τη βοήθεια των καροτένιων. Αυτές οι ενώσεις παίζουν ρόλο όχι μόνο στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, αλλά επίσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην προστασία του οργανισμού ή των φυτών από την τεράστια ποσότητα ελεύθερων ριζών που παράγονται κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης.
Έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 600 καροτένια, εκ των οποίων μόνο 50 φαίνεται να έχουν συσχέτιση με την βιταμίνη Α. Η βιολογική δραστικότητα ενός καροτένιου θεωρήθηκε ιστορικά συνώνυμη με την αντίστοιχη δραστικότητα της βιταμίνης Α. Τα καροτένια έχει βρεθεί ότι εμφανίζουν πολλές άλλες δραστηριότητες. Οι ερευνητές έχουν περιγράψει το β-καροτένιο ως το πιο δραστικό από τα καροτένια, λόγω της υψηλότερης δραστικότητάς του στην προβιταμίνη Α, αλλά πολλά άλλα καροτένια έχουν μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές δράσεις.
Ανευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις μαζί με την βιταμίνη Α στο ήπαρ και στα νεφρά των βοοειδών και λιγότερο των νεαρών μοσχαριών, στο βούτυρο και στο πλήρες γάλα, καθώς και σε διάφορες άλλες ζωικές τροφές, όπως στο σολομό, στους κρόκους των αυγών, στα οστρακοειδή, και στα πουλερικά. Επίσης στο φυτικό βασίλειο στην ρίζα της πικραλίδας (Dandelion’s root), στα λάχανα, στο σπανάκι, στα καρότα, στις γλυκοπατάτες, στις καυτερές πιπεριές, στα κολοκύθια και στα αποξηραμένα βερίκοκα.
Απορρόφηση Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης της βιταμίνης Α και των καροτένιων. Τα καροτένια απαιτούν την ύπαρξη χολικών αλάτων, λιπαρών πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών για να διευκολύνεται η απορρόφηση τους. Επίσης απαιτείται η ακεραιότητα των βλεννογόνων του πεπτικού συστήματος και φυσιολογικά επίπεδα έκκρισης παγκρεατικών ενζύμων. Η απορρόφηση της βιταμίνης Α που προσλαμβάνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής είναι 80%-90% ενώ η απορρόφηση των βήτα καροτένιων είναι κάτω από 50%.
Ανεπάρκεια Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή διατροφική πρόσληψή της ή σε κάποιο δευτερεύοντα παράγοντα που παρεμποδίζει την απορρόφησή της, την αποθήκευσή της ή τη μεταφορά της βιταμίνης Α στον οργανισμό. Οι αιτίες έλλειψης βιταμίνης Α στον οργανισμό, είναι η δυσαπορροφητικότητα λόγω μειωμένης έκκρισης ενζύμων από το πάγκρεας η/και μειωμένης ύπαρξης χολικών αλάτων στο δωδεκαδάκτυλο, όταν υπάρχει ηπατική νόσος και ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Επίσης όταν υπάρχει ένδεια πρόσληψης πρωτεΐνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α περιλαμβάνουν μειωμένη ικανότητα απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος και ιδιαίτερα στα αντισώματα. Τα επίπεδα των βοηθητικών κυττάρων Τ είναι μειωμένα και υπάρχουν αλλοιώσεις στους βλεννογόνους της αναπνευστικής και της γαστρεντερικής οδού. Επίσης, μερικές νόσοι οδηγούν σε μείωση της βιταμίνης Α στα όρια της ανεπάρκειας (ιλαρά, η ανεμοβλογιά).

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνης Α δημιουργεί επίσης προβλήματα ξηροφθαλμίας τα οποία είναι γρήγορα αντιληπτά και εάν δεν υπάρχει θεραπεία τοπική η από του στόματος, τα αποτελέσματα μίας γενικευμένης ξηροφθαλμίας είναι πάρα πολύ σοβαρά για την υγεία και για την όραση. Η βιταμίνη Α αυξάνει την πρόσφυση μεταξύ των κυττάρων του επιθηλίου – μέσω της συμμετοχής της στην σύνθεση γλυκοπρωτεινών- στο βλεννογόνο με αποτέλεσμα την φυσική του ακεραιότητα.

Βιταμίνη Α και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η βιταμίνη Α είναι πλέον αποδεδειγμένα απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη συνοχή και αρχιτεκτονική των επιθηλιακών κυττάρων και κατ’ επέκταση των βλεννογόνων όλων των συστημάτων του οργανισμού(αναπνευστικό, πεπτικό κλπ.). Είναι αυτονόητο ότι οι υγιείς βλεννογόνοι στις πύλες του οργανισμού είναι η ασπίδα του, και αποτελούν έναν πρωταρχικό μη ειδικό μηχανισμό άμυνας.
Η βιταμίνη Α ενισχύει την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και συνδράμει στην αυξημένη απόκριση των αντισωμάτων. Έχει σημαντική αντιϊκή δράση και εμποδίζει την ανοσοκαταστολή που προκαλείται από τα γλυκοκορτικοειδή, από σοβαρά εγκαύματα, και μετά από χειρουργικές εκτεταμένες επεμβάσεις. Συμμετέχει στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του θύμου αδένα.
Τα καροτένια δείχνουν να προστατεύουν, λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής τους δράσης, το θύμο αδένα από τις ελεύθερες ρίζες κατά τη λειτουργία του. Το βήτα-καροτένιο φαίνεται να ενισχύει τη λειτουργία του θύμου αδένα και να αυξάνει τη διεγερτική δράση της ιντερφερόνης στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όταν απομονώνεται στην καθαρή της μορφή, η βιταμίνη Α είναι ένας καθαρός κίτρινος κρύσταλλος που είναι λιποδιαλυτός.

Η βιταμίνη Α ονομάζεται και ρετινόλη,που σημαίνει ότι είναι μία αλκοόλη, και εμπλέκεται στη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού. Βρίσκουμε τη ρετινόλη στη φύση κυρίως ως μακρές αλυσίδες. Η ρετινόλη ανευρίσκεται ως ρετιναλδεΰδη και ως ρετινοϊκό οξύ. Επιστήμονες διατυπώνουν την γνώμη ότι η ρετιναλδεΰδη ενέχεται στην όραση και την αναπαραγωγή, ενώ το ρετινοϊκό οξύ είναι σημαντικό σε άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως η ανάπτυξη και η διαφοροποίηση.
Τα συνθετικά παράγωγα του ρετινοϊκού οξέος έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων. Η ισοτρετινοΐνη συστηματικά και τοπικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σοβαρής κυστικής ακμής και των διαταραχών κερατινοποίησης του δέρματος.
Η βιταμίνη Α από πολύ παλιά, χρησιμοποιείτο στη θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ψωρίασης. Η ύπαρξη βιταμίνης Ε και ψευδάργυρου και βιταμίνης C είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σωστή λειτουργία της βιταμίνης Α. Η ανεπάρκεια τους εμποδίζει τη μετατροπή της προ-βιταμίνης Α ή των καροτένιων, σε βιταμίνη Α.

Κύριες Χρήσεις Η βιταμίνη Α χρησιμοποιείται κυρίως ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας και στη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων. Τα καροτένια χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη θεραπεία διαταραχών φωτοευαισθησίας.

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας

No data was found