DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Ομοιόσταση: Σκοπός και Μέσον στη λειτουργία των κυττάρων

Εισαγωγή

Η υποκείμενη αιτία της κόπωσης και πάρα πολλές ασθένειες του οργανισμού, εδράζoνται στη κυτταρική δυσλειτουργία. Είναι γνωστό ότι το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον ενός κυττάρου, η σύνθεση της μεμβράνης του, τα μονοπάτια επικοινωνίας και σηματοδότησης, η ενζυματική δραστηριότητα και η παραγωγή κυτταρικής ενέργειας επηρεάζουν στο όλον τη λειτουργία αυτού του κυττάρου και κατ’ επέκταση τους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος.

Η προσέγγιση μας στο κύτταρο περιλαμβάνει την παροχή τόσο θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για την κυτταρική λειτουργία όσο και των βασικών προστατευτικών αντιοξειδωτικών για την προστασία των κυτταρικών δομών από την καταστροφή πχ από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τοξίνες και φλεγμονές.

Ομοιόσταση και Κυτταρικές Μεμβράνες

Ένας από τους βασικούς άξονες λειτουργίας ενός κυττάρου είναι η ομοιόσταση, δηλαδή η διατήρηση ενός σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος. Το κύτταρο επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο προσαρμόζοντας συνεχώς τις φυσιολογικές του διαδικασίες. Κάθε οργανισμός στον πλανήτη, από την απλούστερη μονοκύτταρη αμοιβάδα έως τον άνθρωπο, βασίζεται στην κυτταρική ομοιόσταση για να διατηρήσει τη ζωή.

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη ενός σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος είναι η δημιουργία μίας υγιούς κυτταρικής μεμβράνης – το τοίχωμα μεταξύ του εσωτερικού κυττάρου και του εξωτερικού του περιβάλλοντος-. Χωρίς μια υγιή μεμβράνη, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να συγκρατούν νερό, ζωτικά θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες. Χάνουν επίσης την ικανότητά τους να επικοινωνούν με άλλα κύτταρα και να ελέγχονται από τη ρύθμιση των ορμονών. Απλά δεν λειτουργούν σωστά.

Μια μεταβολή στη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική δυσλειτουργία ακόμα και στον θάνατο του κυττάρου. Οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα που προέρχονται από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα, η σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και η προκύπτουσα δομή, η λειτουργία και η ακεραιότητα τους μπορούν να επηρεαστούν από τις διατροφικές συνήθειες και αλλαγές. Μια διατροφή επι μακρόν με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (κυρίως από ζωικά λίπη) και trans-λιπαρά οξέα παράγει κυτταρικές μεμβράνες που είναι πολύ λιγότερο λειτουργικές σε σχέση με τις μεμβράνες των κυττάρων σε οργανισμούς που η διατροφή τους έχει βέλτιστα επίπεδα μόνο-ακόρεστων λιπαρών οξέων (πχ από ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο) και απαραίτητων λιπαρών οξέων (πχ ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).

Τα λιπαρά οξέα που συνθέτουν τις κυτταρικές μεμβράνες δρουν επίσης και ως «δεξαμενή» για την παραγωγή ωφέλιμων για την λειτουργία των ιστών και οργάνων ορμονών που δεν παράγονται και δεν εκκρίνονται από τους αδένες, τα εικοσανοειδή. Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση μιας ευρείας ποικιλίας κυτταρικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπιση φλεγμονών, της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και της συστολής και διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και της καρδιαγγειακής, της πεπτικής και της νεφρικής λειτουργίας.

Ο τύπος των λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν τα κύτταρα. Για παράδειγμα, λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας και μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να βελτιώνουν την απόκριση στην ορμόνη ινσουλίνη, ενώ τα κορεσμένα λίπη, τα trans-λιπαρά οξέα και η υπερβολική χοληστερόλη στις κυτταρικές μεμβράνες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ομοιόσταση και Αντλία Καλίου Νατρίου

Ένα σύστημα που ονομάζεται αντλία νατρίου-καλίου είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς για την επίτευξη κυτταρικής ομοιόστασης. Αυτό το σύστημα αντλεί τρία ιόντα νατρίου προς τον εξωκυττάριο χώρο από το κύτταρο για κάθε δύο ιόντα καλίου που εισρέουν σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στη διατήρηση τριών σημαντικών κυτταρικών χαρακτηριστικών, του ηλεκτρικού δυναμικού ηρεμίας στην κυτταρική μεμβράνη, του PH σε κάθε χώρο και του κυτταρικού όγκου. Αυτή η απλή αντλία χρησιμοποιεί περίπου το 33% της ημερήσιας παραγωγής ενέργειας ενός κυττάρου. Ειδικά τα νευρικά κύτταρα καταναλώνουν σχεδόν το 70% της ενέργειας που παράγουν για την λειτουργία αυτής της αντλίας. Προφανώς, η δυσλειτουργία της αντλίας καλίου νατρίου είναι σοβαρά επιζήμια για το κύτταρο. Εμφάνιση δυσλειτουργίας της αντλίας Καλίου νατρίου παρουσιάζεται στον σακχαρώδη διαβήτη και στην ελλιπή οξυγόνωση.

Ομοιόσταση και παραγωγή ενέργειας στα Μιτοχόνδρια

Τα μιτοχόνδρια είναι από τα πιο σημαντικά οργανίδια εντός του κυττάρου. Είναι μικροσκοπικά εργοστάσια ενέργειας, υπεύθυνα για την παραγωγή του 97% της ενέργειας του σώματος. Τα μιτοχόνδρια διαδραματίζουν επίσης ουσιαστικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες. Κατά μέσο όρο υπάρχουν 300 έως 400 μιτοχόνδρια στο κύτταρο, ειδικά τα κύτταρα του εγκεφάλου, του μυϊκού ιστού και του ήπατος, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες μιτοχόνδρια.
Τα μιτοχόνδρια έχουν επίσης το δικό τους DNA , το οποίο κληρονομείται μόνο από τη μητέρα. Με άλλα λόγια, ενώ το DNA που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων στο σώμα αποτελείται από κλώνους τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα, τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα έχουν DNA, το οποίο προέρχεται μόνο από τη μητέρα. Τα μιτοχόνδρια θα αναπτυχθούν και θα πολλαπλασιαστούν για να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. Μερικές φορές, ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας μιτοχονδρίων φαίνεται να είναι ανεπαρκής για την κάλυψη ενεργειακών απαιτήσεων.

Όταν συμβαίνει μείωση της παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η εξάντληση της ενέργειας, με επακόλουθη κυτταρική δυσλειτουργία, οδηγεί σε δυσλειτουργία των ιστών και εκφύλισή τους, καθώς και αύξηση των ελευθέρων ριζών που περιέχουν οξυγόνο και μείωση των αντιοξειδωτικών του οργανισμού όπως η γλουταθειόνη.
Για τη βελτιστοποίηση της κυτταρικής λειτουργίας, είναι ζωτικής σημασίας να προωθηθεί η σωστή μιτοχονδριακή λειτουργία και να διατηρηθεί η παραγωγή ενέργειας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, συνιστάται μια στρατηγική τριών σημείων : παροχή θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη βέλτιστη μιτοχονδριακή λειτουργία, πρόσληψη αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα μιτοχόνδρια και μείωση της έκθεσης σε παράγοντες που βλάπτουν τα μιτοχόνδρια.

Ομοιόσταση και συνένζυμο Q10 (CoQ10)

Είναι ένα κρίσιμο συστατικό στην παραγωγή ενέργειας εντός των κυττάρων. Αν και το σώμα παράγει μερικά από τα δικά του συνένζυμα, σημαντική έρευνα δείχνει σημαντικά οφέλη από τη συμπλήρωση, ειδικά σε άτομα με οποιοδήποτε είδος καρδιακής νόσου, όπως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Το CoQ10, είναι ένα βασικό συστατικό των μιτοχονδρίων και παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του σώματος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα μιτοχόνδρια και κατ΄επέκταση τα κύτταρα.

Παρόλο που το CoQ10 μπορεί να συντεθεί μέσα στο σώμα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου το σώμα απλά δεν παράγει επαρκείς ποσότητες. Καθώς ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι μύες είναι από τους πιο μεταβολικά ενεργούς ιστούς του σώματος, η έλλειψη CoQ10 επηρεάζει περισσότερο αυτούς τους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα εκεί. Η ανεπάρκεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένης σύνθεσης CoQ10 που προκαλείται από διατροφικές ανεπάρκειες, έκθεση στο περιβάλλον, λήψη διαφόρων φαρμάκων, γενετικό ή επίκτητο ελάττωμα στη σύνθεση CoQ10 ή αυξημένες ανάγκες των ιστών.

Ασθένειες που αυξάνουν την ανάγκη για CoQ10 είναι κυρίως καρδιακές και αγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα άτομα άνω των 50 ετών ενδέχεται να έχουν αυξημένες απαιτήσεις CoQ10, καθώς τα επίπεδα είναι γνωστό ότι μειώνονται με την ηλικία. Αν και τα συμπληρώματα διατροφής είναι σημαντικά, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Φυσιολογικές τιμές του CoQ10 στο αίμα είναι (0.7-1.0mcg/ml).

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας

No data was found