DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Οι διαταραχές του προστάτη μπορούν να διαγνωστούν μόνο από Iατρό. Δεν υπάρχει “αυτοδιάγνωση”. Εάν υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον προστάτη η επίσκεψη για διάγνωση στον γιατρό κρίνεται άμεση.


Εισαγωγή Ο προστάτης είναι αδένας περίπου στο μέγεθος καρυδιού που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Ο προστάτης εκκρίνει ένα λεπτόρρευστο (προστατικό υγρό) γαλακτώδες και αλκαλικό υγρό που αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος, λιπαίνει την ουρήθρα και βοηθά στην πρόληψη μολύνσεων. Οι εκκρίσεις του προστάτη είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αναπαραγωγή.

Διόγκωση του προστάτη αναφέρεται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH), μία κατάσταση που επηρεάζει περισσότερο από το 50% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους. Η πιθανότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία, από περίπου 40% στην ηλικία πάνω των 50 ετών έως στο 90% άνω των 85 ετών. Αποτελεί μία ενοχλητική κατάσταση και μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα ζωής, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, καθώς μπορεί να υπάρξει κατακράτηση ούρων, με επακόλουθο κίνδυνο συχνών και επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στην ουροδόχο κύστη και περιστασιακά νεφρική ανεπάρκεια.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης, ιδιαίτερα η ελεύθερη τεστοστερόνη, μειώνεται μετά την πέμπτη δεκαετία. Αντίθετα, αυξάνονται ορμόνες όπως η προλακτίνη, η οιστραδιόλη, και άλλες. Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι ότι υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση διϋδροτεστοστερόνης (DHT), που προέρχεται από την τεστοστερόνη. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μειωμένο ρυθμό απομάκρυνσης της σε συνδυασμό με την αύξηση της δραστικότητας του ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Τα οιστρογόνα αναστέλλουν τη σωστή απέκκριση της τεστοστερόνης και της διϋδροτεστοστερόνης (DHT).

Τροφή

Η διατροφή φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του προστάτη. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγονται τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά, αντίθετα πρέπει να αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η πρόσληψη τροφών που περιέχουν ψευδάργυρο, ελαιόλαδο και ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα. Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Natural Medicines στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη(BPH)


Αμινοξέα

Οι επαρκείς συγκεντρώσεις στον οργανισμό αμινοξέων γλυκίνης, αλανίνης και γλουταμινικού οξέος, έχει αποδειχθεί από αρκετές μελέτες ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΒΡΗ).

Ψευδάργυρος (Zn)

Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του 1970 έδειξαν ότι η επαρκής πρόσληψη με την τροφή η/και ως συμπλήρωμα διατροφής και η καλή απορρόφηση του ψευδάργυρου μειώνει το μέγεθος του προστάτη και μειώνει τα συμπτώματα στην πλειονότητα των ατόμων με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΒΡΗ). Η κλινική αποτελεσματικότητα του ψευδαργύρου οφείλεται πιθανώς στην κρίσιμη συμμετοχή του σε πολλές πτυχές του μεταβολισμού των ανδρογόνων. Η εντερική απορρόφηση του ψευδαργύρου μειώνεται από τα οιστρογόνα αλλά ενισχύεται από τα ανδρογόνα. Επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH), η απορρόφηση του ψευδαργύρου μπορεί να είναι χαμηλή. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT).
Ο ψευδάργυρος αναστέλλει την σύνδεση ανδρογόνων με τους υποδοχείς ανδρογόνων στα κύτταρα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την έκκριση προλακτίνης από την υπόφυση. Η προλακτίνη αυξάνει την πρόσληψη τεστοστερόνης από τον προστάτη, οδηγώντας έτσι σε αυξημένα επίπεδα διϋδροτεστοστερόνης (DHT). Φάρμακα που μπλοκάρουν την προλακτίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν πολλά από τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη. Η μπύρα (αλλά όχι η αλκοόλη γενικότερα) και το αμινοξύ τρυπτοφάνη αυξάνουν την έκκριση της προλακτίνης και αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Bότανα

Περίπου 30 φυτικές ενώσεις διατίθενται επί του παρόντος στην Ευρώπη για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH). Τα Botanicals είναι το Saw Palmetto (Serenoa repens), το Pygeum (Pygeum africanum), η Τσουκνίδα (Urtica dioica) και το Cernilton, ένα εκχύλισμα γύρης των λουλουδιών της σίκαλης. Κάθε φυτό έχει έναν ελαφρώς διαφορετικό μηχανισμό δράσης και ένα βότανο μπορεί να λειτουργεί καλύτερα για ένα συγκεκριμένο άτομο από ένα άλλο βότανο. Οι συνδυασμοί μπορεί επίσης να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί από οποιονδήποτε μεμονωμένο βότανο.
Η πιθανότητα ανακούφισης των συμπτωμάτων, από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH), με οποιαδήποτε από τα αναφερόμενα πιο πάνω βότανα, είναι επιτυχής αλλά το μέγεθος της καθορίζεται από τον βαθμό απόφραξης, στην έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη, που προκαλεί ο προστάτης. Αποτελεί δείκτη η εναπομένουσα ποσότητα των ούρων (ούρα που παραμένουν στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση). Για εναπομένουσα ποσότητα μικρότερη από 50ml τα αποτελέσματα είναι συνήθως εξαιρετικά. Για ποσότητα μεταξύ 50 και 100ml, τα αποτελέσματα είναι συνήθως αρκετά καλά. Για ποσότητα μεταξύ 100 και 150ml τα αποτελέσματα δεν είναι σημαντικά. Εάν η ποσότητα των ούρων που απομένουν στην ουροδόχο κύστη είναι μεγαλύτερη από 150ml, τότε τα βότανα είναι απίθανο να προκαλέσουν κάποια βελτίωση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH).

Saw Palmetto (Serenoa repens)

Ενδημεί στη Φλόριντα. Το λιποδιαλυτό εκχύλισμα του καρπού του, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH). Ο μηχανισμός δράσης σχετίζεται με την αναστολή της δέσμευσης της διϋδροτεστοστερόνης (DHT) σε κυτταρικούς υποδοχείς, την αναστολή του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση και την παρέμβαση στους υποδοχείς οιστρογόνων του προστάτη.
Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν δείξει πολλές κλινικές μελέτες, με περίπου το 90% των ανδρών που έχουν ήπια έως μέτρια καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΒΡΗ) να παρουσιάζουν κάποια βελτίωση στα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων έως έξι εβδομάδων λήψης Saw Palmetto. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εκχύλισμα Saw Palmetto ήταν ήπιες και σπάνιες. Eπίσης είναι καλά ανεκτό και δεν έχει γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Cernilton είναι το εκχύλισμα της γύρης των λουλουδιών της σίκαλης, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH). Έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκούντως αποτελεσματικό. Σε αρκετές διπλές τυφλές κλινικές μελέτες με Cernilton για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH) τα συνολικά ποσοστά επιτυχίας ήταν περίπου 70%. Τα άτομα που ανταποκρίνονται συνήθως έχουν μείωση 70% τόσο στη συχνότητα ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και σημαντικές μειώσεις στις ποσότητες των ούρων που απολείπονται μετά την ούρηση, στην ουροδόχο κύστη. Το cernilton έχει αποδειχθεί ότι ασκεί κάποια αντιφλεγμονώδη δράση και έχει συσταλτική επίδραση στην ουροδόχο κύστη ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει την ουρήθρα.

Pygeum (Pygeum africanum) Αειθαλές δέντρο που ενδημεί στην Αφρική, O φλοιός του έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά στις διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Τα κύρια δραστικά συστατικά του φλοιού είναι λιποδιαλυτές στερόλες και λιπαρά οξέα. Σχεδόν όλη η έρευνα σχετικά με το pygeum περιείχε ένα εκχύλισμα του τυποποιημένο που περιείχε 14% τριτερπένια, συμπεριλαμβανομένης της β-σιτοστερόλης και 0,5% n-docosanol. Αυτό το εκχύλισμα έχει μελετηθεί εκτενώς τόσο σε πειραματικές μελέτες σε ζώα όσο και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μια μελέτη για τα προστατικά κύτταρα αρουραίων προσδιόρισε ότι η επίδραση του pygeum μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αναστολή αυξητικών παραγόντων (π.χ. EGF, Bfgf και IGF-I) που είναι υπεύθυνοι για την υπερανάπτυξη του προστάτη.

Τσουκνίδα (Urtica dioica) Τα εκχυλίσματα της ρίζας της τσουκνίδας έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH). Έχουν γίνει λιγότερες μελέτες με το εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας από ότι με τα άλλα βότανα που αναφέρθηκαν. Δύο διπλές τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματική από το placebo. Ωστόσο, όπως και στο pygeum, τα αποτελέσματα με την ρίζα της τσουκνίδας είναι λιγότερο εντυπωσιακά από αυτά με το εκχύλισμα saw palmetto ή Cernilton. Όπως και το εκχύλισμα του saw palmetto, το εκχύλισμα τσουκνίδας φαίνεται να αλληλοεπιδρά με τη σύνδεση της διϋδροτεστοστερόνης (DHT) σε κυτταρικούς υποδοχείς. Μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας μπορεί επίσης να ρυθμίζει τις ορμονικές επιδράσεις.

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας

No data was found