DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Χρώμιο Cr+3 Ένα Ιχνοστοιχείο με Μοναδική Επίδραση στον Οργανισμό
Εισαγωγή Μόλις πριν 70 χρόνια ανακαλύφθηκε η συσχέτιση του χρωμίου με τη γλυκόζη στο αίμα. Αποτελεί ενεργό συστατικό ενός παράγοντα ο οποίος ονομάστηκε παράγοντας ανοχής στη γλυκόζη (Glucose Tolerance Factor), o οποίος “ρυθμίζει” τον μηχανισμό απορρόφησης της γλυκόζης στα κύτταρα με την δράση της ινσουλίνης. Τροφή Το χρώμιο βρίσκεται σε τροφές όπως είναι τα κρέατα και τα προϊόντα ολικής άλεσης των σιτηρών. Επίσης βρίσκεται σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες στα φρούτα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το έλλειμα του χρωμίου στον οργανισμό είναι το πρώτο κύριο σημάδι της δυσανεξίας στη γλυκόζη και εμφανίζεται με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η μαγιά της μπύρας και το συκώτι από βοοειδή, καθώς και τα ολικής αλέσεως σιτηρά, περιέχουν ποσότητες που ξεπερνάνε τα 40 μικρογραμμάρια ανά 100γρ.
Μία διατροφή που προσλαμβάνει χρώμιο από 50 έως 200 μικρογραμμάρια την ημέρα φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλής και επωφελής για τον οργανισμό.

Μηχανισμός ομοιόστασης της γλυκόζης Αδρή περιγραφή : όταν προσλαμβάνουμε τροφή, ο οργανισμός παρουσιάζει αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτή την αύξηση γλυκόζης στο αίμα και από το πάγκρεας (νησίδια του Langerhans) εκκρίνει ποσότητες ινσουλίνης στην κυκλοφορία. Η ινσουλίνη με τη δράση της, “οδηγεί” την γλυκόζη μέσα στο κύτταρο και ειδικότερα στα μιτοχόνδρια προκειμένου να παραχθεί ενέργεια με την καύση της, έτσι επανέρχεται (μειούμενο) στα φυσιολογικά επίπεδα το ποσό της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης για να επιτύχει ο οργανισμός την επαναφορά άμεσα των φυσιολογικών τιμών της γλυκόζης στο αίμα την περίσσεια γλυκόζης που δεν χρησιμοποιείται άμεσα από τα κύτταρα την μετατρέπει σε γλυκογόνο στο ήπαρ.

Η μείωση της γλυκόζης στο αίμα η οποία εμφανίζεται από ένδεια τροφής ή την άσκηση, προκαλεί την απελευθέρωση μίας άλλης ορμόνης από το πάγκρεας, της γλυκαγόνης, η οποία δρά με τέτοιο τρόπο ώστε το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο ήπαρ, να διασπαστεί για να προκύψει εκ νέου γλυκόζη. Όταν αιφνίδια για κάποιους λόγους μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τότε εκκρίνονται ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη από τα επινεφρίδια, ώστε η διάσπαση του γλυκογόνου για παραγωγή γλυκόζης να γίνεται αστραπιαία.
Το χρώμιο ως “παράγοντας ανοχής της γλυκόζης” δρά επ’ωφελεία της ινσουλίνης ώστε να διευκολυνθεί η πρόσληψη της γλυκόζης στα κύτταρα. Χωρίς χρώμιο, η δράση της ινσουλίνης δεν μπορεί να είναι επαρκής, ώστε η γλυκόζη από το αίμα να εισέρχεται στα κύτταρα. Το χρώμιο λειτουργεί ως το βασικό συστατικό του παράγοντα ανοχής στη γλυκόζη. Η δράση του χρωμίου είναι να συνδράμει στην ινσουλίνη να επιτελέσει το ρόλο της, δηλαδή να μπορεί να μεταφέρει την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα.

Δευτερογενώς, το χρώμιο ως συστατικό του παράγοντα ανοχής στη γλυκόζη, βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά και την απώλεια βάρους. Στα παχύσαρκα άτομα, ο παράγοντας ανοχής της γλυκόζης είναι πάρα πολύ μειωμένος με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα δράσης της ινσουλίνης
Από όλες τις μορφές του χρωμίου, που δυνάμεθα να προσλαμβάνουμε εκτός από το χρώμιο που βρίσκεται στην τροφή, η πιο αποτελεσματική και συνήθης είναι το χρώμιο να προσλαμβάνεται σε μορφή πικολινική η οποία έχει καλύτερη απορρόφηση από το πεπτικό σύστημα.

Το χρώμιο έχει χρησιμοποιηθεί από τους δερματολόγους για την αντιμετώπιση της ακμής. Εάν από την γέννηση υπάρχει μειωμένο ποσοστό χρωμίου στον οργανισμό, το να λαμβάνεται χρώμιο δεν προκαλεί αξιοσημείωτες αλλαγές. Δρα επίσης και με ένα μηχανισμό που είναι άγνωστος, στην μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται για το χρώμιο εκτός τροφής, ανέρχονται στα 200 μικρογραμμάρια έως τα 600 ημερησίως πάντα με την επίβλεψη του θεράποντα Ιατρού. Η ασφάλεια του χρωμίου είναι δεδομένη και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες ή κάποιες άλλες αντιδράσεις του οργανισμού, σε σχέση με την προσλαμβανόμενη δόση. Εκείνα που επηρεάζουν την απορρόφηση του χρωμίου είναι κάποια τρόφιμα όπως το λευκό αλεύρι, τα αντιόξινα και το ανθρακικό ασβέστιο.

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας