DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Η νόσος του Alzheimer είναι μια εκφυλιστική εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται ως προοδευτική επιδείνωση της απώλειας της μνήμης και της ψυχικής λειτουργίας, μια κατάσταση του νου που συνήθως αναφέρεται ως άνοια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 5% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από σοβαρή άνοια, ενώ ένα άλλο 10% πάσχει από ήπια έως μέτρια άνοια. Με την αύξηση της ηλικίας, υπάρχει αύξηση της συχνότητας. Τα άτομα άνω των 80 ετών, το ποσοστό συχνότητας άνοιας είναι πάνω από 25%.

Συμπτώματα

Η προοδευτική πνευματική επιδείνωση, η απώλεια μνήμης και οι γνωστικές λειτουργίες και η αδυναμία διεξαγωγής δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer.

Αιτίες

Η νόσος του Alzheimer χαρακτηρίζεται από διακριτές αλλαγές στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα μειωμένο επίπεδο ακετυλοχολίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μνήμη. Το πρωταρχικό χαρακτηριστικό είναι ο σχηματισμός στον ιππόκαμπο από σώρευση β αμυλοειδούς, αμυλοειδών πλακών. Το αποτέλεσμα είναι η μαζική απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, ειδικά σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διανοητική λειτουργία. Παρόλο που οι γενετικοί παράγοντες παίζουν πιθανώς σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του ποιός θα αναπτύξει το Alzheimer, όπως οι περισσότερες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι σημαντικοί. Αυξημένη οξειδωτική βλάβη, τραυματικός τραυματισμός στο κεφάλι, χρόνια έκθεση σε αλουμίνιο ή/και πυρίτιο και έκθεση σε τοξίνες από περιβαλλοντικές πηγές έχουν εμπλακεί όλοι ως αιτιολογικοί παράγοντες.

Διατροφή

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχική λειτουργία των ηλικιωμένων σχετίζεται άμεσα με τη διατροφική κατάσταση. Η υψηλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας προσλαμβανόμενη τροφή ισοδυναμεί με υψηλότερη διανοητική λειτουργία. Δεδομένης της συχνότητας ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών στον ηλικιωμένο πληθυσμό, είναι πιθανό πολλές περιπτώσεις μειωμένης ψυχικής λειτουργίας να έχουν θρεπτικά αίτια. Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια φυλικού οξέος και βιταμίνης Β12 απαντάται συχνότερα σε ασθενείς με άνοια όλων των τύπων. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ειδικά DHA από ιχθυέλαια) και η οξειδωτική βλάβη διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ιχθυέλαια και αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, υποστηρίζουν και ενισχύουν τον οργανισμό απέναντί στη λαίλαπα της άνοιας και του Alzheimer. Ψάρια πλούσια σε ω-3 και άλλα θαλασσινά καθώς και μια πληθώρα πράσινων φυλλωδών λαχανικών, πολύχρωμα λαχανικά πλούσια σε καροτίνες, όπως καρότα, γλυκοπατάτες και κολοκύθια και φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως εσπεριδοειδή και μούρα, ιδιαίτερα βατόμουρα, κεράσια και φράουλες συνθέτουν την ορθή διατροφή στην ενίσχυση και στήριξη του οργανισμού. Επίσης, το μπαχαρικό κουρκουμάς (το κύριο συστατικό του κάρυ) περιέχει κουρκουμίνη, μία ένωση που ερευνάται επί του παρόντος για τις επιπτώσεις της στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Σημαντικές βελτιώσεις στη διανοητική λειτουργία και διάθεση σε ασθενείς στα τα πρώτα στάδια του Alzheimer έχουν αναφερθεί με την καθημερινή συμπλήρωση του εκχυλίσματος Ginkgo Biloba, και L – καρνιτίνη. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί λιγότερο αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε ασθενείς με πιο προχωρημένα στάδια της νόσου του Alzheimer.

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας