DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Η ακμή (acne vulgaris) είναι μια κοινή δερματική διαταραχή που εμφανίζεται σε δύο μορφές την κοινή ακμή – επηρεάζει τα θυλάκια των τριχών και τους αδένες που εκκρίνουν το σμήγμα του δέρματος και εκδηλώνεται με σπυράκια πού έχουν λευκή κεφαλή και ήπια φλεγμονή – και την κυστική ακμή – μία σοβαρή μορφή, με σχηματισμό κυστών και σε επόμενα στάδια σχαροποίηση του δέρματος και ουλές. Και στις δύο μορφές, οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και, σε μικρότερο βαθμό, στην πλάτη, στο στήθος και στους ώμους. Αυτές οι περιοχές του δέρματος έχουν περισσότερους σμηγματογόνους αδένες που παράγουν το σμήγμα. Η ακμή σχετίζεται με την παρουσία μαύρων κεφαλών, σπυριών, οζιδίων (συλλογή πύου βαθιά στο δέρμα που εκκρίνεται στην επιφάνεια του δέρματος) και κύστες (βαθιά οζίδια που δεν εκκρίνουν περιεχόμενο στην επιφάνεια).

Αιτίες Η ακμή είναι πιο συχνή κατά την εφηβεία λόγω αυξημένων επιπέδων της ορμόνης του ανδρικού φύλου, της τεστοστερόνης. Αν και οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τις γυναίκες, κατά την εφηβεία υπάρχει αύξηση της τεστοστερόνης και στα δύο φύλα, καθιστώντας τα κορίτσια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα το ίδιο ευαίσθητα στην ακμή. Η τεστοστερόνη προκαλεί τη διόγκωση των σμηγματογόνων αδένων και την παραγωγή περισσότερου σμήγματος. Επιπλέον, τα κύτταρα που είναι εσωτερικά στον πόρο του δέρματος παράγουν περισσότερη κερατίνη. Ο συνδυασμός αυξημένης έκκρισης σμήγματος και κερατίνης μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του πόρου και στο σχηματισμό σπυριού. Με την απόφραξη του πόρου, τα βακτήρια αφήνονται να ξεπεράσουν και να απελευθερώσουν ένζυμα που διαλύουν το σμήγμα και προάγουν τη φλεγμονή. Εάν δεν υπάρχει δίοδος για την απόρριψη του περιεχομένου στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να οδηγήσει σε κύστη (ένα βαθύ οζίδιο γεμάτο λευκά αιμοσφαίρια και υγρό).

Διατροφή Πρέπει να αποφεύγονται όλοι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και τα τηγανισμένα τρόφιμα και πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα που περιέχουν trans-λιπαρά οξέα (μαργαρίνη, λίπος και άλλα συνθετικά υδρογονωμένα φυτικά έλαια) ή οξειδωμένα λιπαρά οξέα (τηγανητά έλαια), καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Η καθημερινή κατανάλωση ¼ έως ½ φλιτζανιού ωμών ξηρών καρπών και σπόρων αποτελεί πηγή ωφέλιμων στοιχείων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, σελήνιο, βιταμίνη Ε, χρώμιο καθώς και Βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12. Τα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. Η διαδεδομένη πεποίθηση ότι η σοκολάτα από μόνη της προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή, προφανώς δεν είναι αλήθεια. Σε δύο μελέτες, μία που πραγματοποιήθηκε στη Ιατρική Σχολή της Πενσυλβάνιας και η άλλη στην Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία, η κατανάλωση σοκολάτας δεν προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες ακμής των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Συμπληρώματα Διατροφής Έχει αποδειχθεί ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ασκούν θετική επίδραση στη θεραπεία της ακμής. Ο ψευδάργυρος, ιδιαίτερα, είναι ζωτικής σημασίας στη θεραπεία της ακμής. Αυτό το σημαντικό ορυκτό παίζει ρόλο στη δράση πολλών ορμονών καθώς και στην επούλωση πληγών, στην ανοσοαπόκριση και στην αναγέννηση των ιστών. Δεδομένου ότι σχετίζεται με την ακμή, πολύ λίγος ψευδάργυρος φαίνεται να ενισχύει την επίδραση της τεστοστερόνης, στην αύξηση της έκκρισης σμήγματος και της κερατίνης και καθιστά δύσκολο για το δέρμα να επουλωθεί γρήγορα. Η πλειοψηφία των ασθενών απαιτούσε συμπληρώματα για δώδεκα εβδομάδες πριν επιτευχθούν καλά αποτελέσματα, αν και μερικοί έδειξαν αμέσως δραματική βελτίωση. Τα επίπεδα ψευδάργυρου είναι χαμηλότερα στα αγόρια 13 και 14 ετών από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτήν την ομάδα να λαμβάνει ψευδάργυρο ως συμπλήρωμα διατροφής. Η μαγιά του ζυθοποιού μπορεί επίσης να ωφελήσει την επούλωση της ακμής. Σε μια διπλή τυφλή μελέτη, σε περισσότερο από το 80% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε μαγιά ζυθοποιίας, η ακμή είτε επουλώθηκε πλήρως είτε βελτιώθηκε σημαντικά μετά από 5 μήνες χρήσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο ήταν μόνο 26%. Αυτή η βελτίωση θεωρήθηκε ότι ήταν η υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο εντός της μαγιάς του ζυθοποιείου, αν και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνα. Η χρήση λιπαρών κρεμών ή καλλυντικών είναι επιβαρυντική στο ακνεικό δέρμα. Επίσης ο σχολαστικός καθαρισμός καθημερινά του προσώπου με σαπούνι που περιέχει θείο ή μια κατάλληλη εναλλακτική λύση, όπως σαπούνι καλέντουλας.

Άλλες συστάσεις
Αποφύγετε τη χρήση λιπαρών κρεμών ή καλλυντικών.
Καθαρίζετε σχολαστικά το πρόσωπο καθημερινά με σαπούνι που περιέχει θείο ή μια κατάλληλη εναλλακτική λύση, όπως σαπούνι καλέντουλας.

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας