DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

ACONITE Aconitum napellus L. and other Aconitum spp. (Family Ranunculaceae).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Πολυετή βότανα που αποτελούνται από πολλά υποείδη, ποικιλίες, κλώνους και μορφές, ύψους έως 1,5m με ρίζες κονδύλων που μοιάζουν με γογγύλια, που ενδημούν σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, και επίσης εντοπίζονται στην Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Καλλιεργούνται στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και Γαλλία.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Συνολικά αλκαλοειδή 0,2-2%, που αποτελούνται κυρίως από ακονιτίνη (ακετυλοβενζοϋλακονίνη), πικρακονιτίνη (βενζοϋλακονίνη), ακονίνη και ναπελίνη (ισοακονιτίνη, ψευδοακονιτίνη), άλλα περιλαμβάνουν 12-επιδεϋδροναπελίνη, 12-εποκετυλοδεϋδονυλο-ακετονίνη, 14-νυλενο-νυλενο-ακετονίνη, 14-ακετονυλ ακετυλονεολίνη, hokbusine A, senbusine A, senbusine C, mesaconitine, neoline και songoramine. Η περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή μειώνεται ανάλογα με το υψόμετρο από 0,82% των φρέσκων ριζών των φυτών που καλλιεργούνται στα 1750m σε 0,29% στα 2500m. Κατά την υδρόλυση, η ακονιτίνη αποδίδει πικρακονιτίνη, η οποία με τη σειρά της αποδίδει ακονίνη σε περαιτέρω υδρόλυση.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Τα εκχυλίσματα του Aconite carmichaelii έχουν δείξει καρδιοτονική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ινοτροπικών και χρονοτρόπων δραστηριοτήτων, που οδηγούν σε υπόταση ή/και υπέρταση. Έχουν αναφερθεί αναλγητικές και αναισθητικές δραστηριότητες. Η υδροσίνη ενισχύει τη δράση της ακονιτίνης. Η ακονιτίνη και οι σχετικές ενώσεις εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες σε πειραματόζωα. Η dl-Demethylcoclaurine, ένα συστατικό των παρασκευασμένων (επεξεργασμένων) πλευρικών ριζών του Aconite carmichaelii (θεωρείται ξεχωριστό φάρμακο στην κινεζική παράδοση), έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σε ασθενείς με φλεβοκομβική αρρυθμία. Ορισμένα είδη Aconitum αναφέρονται ότι έχουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιιικές δραστηριότητες. Τα εκχυλίσματα διαφόρων ειδών έχουν επίσης αντιπυρετικές ιδιότητες (FARNSWORTH 3). Κατά την τελευταία δεκαετία, εκτελέστηκαν εκτενείς μελέτες σχετικά με τη χημεία και τη φαρμακολογία του ακονίτη γενικά.

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Ο ακονίτης είναι ένα ισχυρό και ταχείας δράσης δηλητήριο, που επηρεάζει τόσο την καρδιά όσο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι δραστικές ουσίες της είναι η ακονιτίνη και τα σχετικά αλκαλοειδή. Μόνο 2mg ακονιτίνης μπορεί να προκαλέσει θάνατο από ανακοπή της καρδιάς. Η θανατηφόρα δόση για ενήλικες γενικά κυμαίνεται μόνο από 3 έως 6 mg ακονιτίνης, που περιέχεται εύκολα σε λίγα γραμμάρια φυτικού υλικού (FROHNE ΚΑΙ PFANDER).

ΧΡΗΣΕΙΣ Ιατρική, Φρμακευτική και Καλλυντική. Τώρα που χρησιμοποιείται σπάνια για εσωτερική χρήση, χρησιμοποιείται κυρίως σε λιπαντικά (rubefacients) και συχνά με belladonna, μόνο για εξωτερικές εφαρμογές.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Χρησιμοποιείται εσωτερικά ως καρδιακό καταθλιπτικό και εξωτερικά ως τοπικό αναλγητικό στη νευραλγία του προσώπου, στους ρευματισμούς και στην ισχιαλγία. Σχετικά είδη όπως Aconite Chinese Paxt. και Aconite kusnezoffii Reichb, χρησιμοποιούνται ευρέως σε κινέζικα φάρμακα για ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια νεφρίτιδα, ισχιαλγία και άλλες ασθένειες. Αυτά και άλλα Ασιατικά Aconitum spp. έχουν εκτιμηθεί για τις αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις (αντιρευματικές), αντιβιοτικές (αντισηπτικές), αντιπυρετικές και καρδιοτονικές δραστηριότητές τους.

Κανονιστική Κατάσταση Αντικείμενο αρνητικής γερμανικής θεραπευτικής μονογραφίας, λόγω τοξικότητας που μπορεί να συμβεί εντός της θεραπευτικής δόσης (συμπεριλαμβανομένου εμέτου, ζάλης, μυϊκών σπασμών, υποθερμίας, παράλυσης του αναπνευστικού συστήματος και ρυθμικών καρδιακών διαταραχών) (BLUMENTHAL 1).

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας