DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το αποξηραμένο κόμμι εκκρίνεται από στελέχη και κλαδιά της ακακίας σενεγάλης (L.) Willd. ή άλλα συναφή είδη αφρικανικής ακακίας. Η Ακακία Σενεγάλης έχει τριπλές σπονδυλώδεις στήλες στη βάση των διακλαδώσεών της, η οποία την διακρίνει από πολλά άλλα Acacia spp. στην οικογενειά τους. Έχοντας γίνει εγκάρσιες τομές στο φλοιό του κορμού της και ξεφλουδίζοντας μια λεπτή λωρίδα του φλοιού της, εκκρίματα απο το εσωτερικό του κορμού σχηματίζονται ως δάκρυα στην επιφάνεια των σχισμών και συλλέγονται μετά τη σκλήρυνσή τους, συνήθως σε 2 ή περισσότερες εβδομάδες. Το Σουδάν προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόμμεος στον κόσμο και παράγει το καλύτερο προϊόν. Άλλοι προμηθευτές είναι η Σενεγάλη, η Μαυριτανία, το Τσαντ, η Νιγηρία, η Τανζανία και η Αιθιοπία.

Το αραβικό κόμμι είναι ένα από τα πιο υδατοδιαλυτά φυτικά κόμμεα. Ένα μέρος κόμμεος μπορεί να διαλυθεί σε δύο μέρη νερού, σχηματίζοντας ένα ασθενώς όξινο διάλυμα με pH 4,5-5,5. Είναι αδιάλυτο σε αλκοόλη, χλωροφόρμιο, αιθέρα και έλαια και πολύ ελαφρώς διαλυτό σε γλυκερόλη και προπυλενογλυκόλη. Είναι σχεδόν άοσμο και έχει μία ήπια βλεννώδη γεύση.

Το αραβικό κόμμι περιέχει υπεροξειδάση που σχηματίζει έγχρωμες ενώσεις με ορισμένες αμίνες και φαινόλες (π.χ. αμινοπυρίνη, αντιπυρίνη, επινεφρίνη, κρεσόλη, ευγενόλη, γουαικόλη, φαινόλη, τανόνια, θυμόλη, βανιλίνη κ.λπ.). Προκαλεί επίσης μερική καταστροφή πολλών αλκαλοειδών, συμπεριλαμβανομένων της ατροπίνης, της υκυκυαμίνης, της σκοπολαμίνης, της ομοτροπίνης, της μορφίνης, της απομορφίνης, της κοκαΐνης και της φυσοστιγμίνης. Το αραβικό κόμμι είναι ασυμβίβαστο με τα ανθεκτικά μέταλλα, τα οποία καταστρέφουν το κόμμι με καθίζηση.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Το ακατέργαστο κόμμι είναι ένας σύνθετος πολυσακχαρίτης που αποτελείται από ποικίλους αριθμούς μονάδων πολυσακχαρίτη μεγάλου μοριακού βάρους συνδεδεμένων με πρωτεΐνη, σχηματίζοντας το σύμπλοκο αραβινογαλακτάνη-πρωτεΐνη.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σε κατάποση του, το αραβικό κόμμι δεν είναι τοξικό. Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας στη σκόνη ή από την κατάποση του κόμμεος είναι σπάνιες και αποτελούνται από δερματικές βλάβες και σοβαρές ασθματικές προσβολές. Μελέτες με αραβικό κόμμι σε αρουραίους ως πιθανός αντιχοληστερηνικός παράγοντας έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε μοντέλα χρόνιας διάρροιας σε αρουραίους, το αραβικό κόμμι αύξησε τους ηλεκτρολύτες, τη γλυκόζη και την απορρόφηση νερού. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στους οποίους χορηγήθηκε αραβικό κόμμι έδείξαν αυξημένη συγκέντρωση αζώτου στα κόπρανα και μείωσαν τις συγκεντρώσεις των διατηρούμενων μεταβολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ουρίας.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Κυρίως στην παρασκευή γαλακτωμάτων και στην παρασκευή χαπιών και τροχίσκων (ως έκδοχο), ως απολυμαντικό για φλεγμονές του λαιμού ή του στομάχου και ως παράγοντα κάλυψης για οξείες γεύσεις, επίσης ως παράγοντα σχηματισμού φιλμ σε καλλυντικές μάσκες προσώπου.

Τροφή

Επί του παρόντος, στα τρόφιμα χρησιμοποιείται ως μέσο εναιώρησης ή γαλακτωματοποίησης, ωε σταθεροποιητής, ως κροκκιδοτικό, ωε σταθεροποιητικό γεύσης, για την αποφυγή κρυστάλλωσης της ζάχαρης. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε όλες τις κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων, όπως καραμέλα, σνακ, αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, ψημένα προϊόντα, παγωμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια, ζελατίνες και πουτίγκες, απομιμήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, δημητριακά πρωινού, λίπη και έλαια, Τα επίπεδα συγκέντρωσης του κυμαίνονται από <0,004% (40ppm) σε σούπες και γαλακτοκομικά προϊόντα έως 0,7-2,9% σε μη αλκοολούχα ποτά, απομιμήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και σνακ και έως 45% σε προϊόντα καραμέλας. Το αραβικό κόμμι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα.

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας