DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Absinthium (Αψένθιον) Artemisia absinthium L. (Family Compositae of Asteraceae).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Artemisia absinthium είναι ένα θαμνώδες πολυετές βότανο με γκριζωπό χρώμα, ενώ τα στελέχη του καλύπτονται με λεπτές μεταξωτές τρίχες, ύψους 30-90 cm, φύλλα επίσης μεταξένια, τριχωτά και αδενικά,  με λοβούς πέταλα, κυρίως αμβλεία, μυρωδιά αρωματική, πικάντικη και γεύση πικρή. Ενδημεί στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και στη Δυτική Ασία, και φύεται  στη Βόρεια Αμερική σε εκτεταμένη καλλιέργεια. Μέρη που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές (φρέσκα και αποξηραμένα), που συλλέγονται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, από αυτά ένα πτητικό λάδι λαμβάνεται με απόσταξη ατμού (EVANS, FERNALD, YOUNGKEN).

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ  Το Artemisia absinthium περιέχει έως και 1,7% πτητικό έλαιο που αποτελείται κυρίως από thujone (α- και β-) και β-καρυοφυλλένιο. Επίσης την αρταβσίνη (ανάλογο μονομερές της αψινθίνης), τα διμερή γουαιανολίδια (αβισθίνη και αψινθολίδη), τα αρταβισινολίδια AC (EVANS) και την αρτεμετίνη (5-υδροξυ-3,6,7,3′,4′-πενταμεθοξυφλαβόνη), άλλες απομονωμένες λακτόνες περιλαμβάνουν αραβισίνη, αρταβίνη, κετοπενενολίδιο α (ένα γερμακρανολίδιο), αρτενολίδη, αρτεμολίνη και δεακετυλογλοβικίνη (μονομερή γουαιανολίδια), αναβισίνη και ισοαβινθινίνη (διμερείς γουαιανολίδες) Άλλα συστατικά που υπάρχουν σε σχετικά υψηλές ποσότητες στο έλαιο περιλαμβάνουν σαβενένιο, οξικό trans-σαβινύλιο (+), οξεικό λαβαντουλυλεστέρα (-), οξεικό σαβινύλιο, (Ζ) -εποξυ-α-οκιμεένιο, χρυσανθενδιόλη (+) και οξικό χρυσανθενύλιο, μεταξύ άλλων. Βρίσκονται επίσης καδένιο, καμφένιο, δις σαμπολένιο, θουζυλική αλκοόλη, μυκίνη, 1,8-κινεόλη και αζουλένια (π.χ. χαμαζουλένιο, 3,6-διϋδρομαμαζουλένιο και 5,6-διυδροκαμαζουλένιο). Το χαμαζουλένιο σε συγκεντρώσεις έως 0,29% ανιχνεύθηκε στα άνθη κατά την έναρξη της ανθοφορίας. Επίσης, (-) και trans-εποξυοξείδια απομονώθηκαν από ένα ιταλικό λάδι αψέντιου σε συγκεντρώσεις 16-57%.                                                             Η ποικίλη γεωγραφική προέλευση, το υψόμετρο και οι εκθέσεις σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν τις ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές στο αιθέριο έλαιο. Το πτητικό έλαιο διαφορετικών χημειοτύπων μπορεί να περιέχει  >40% είτε π-θιζόνη, οξικό χρυσάνθελο είτε οξικό τρανς-σαβινυλ ή, (-) – εποξυκιμίνη (EVANS).                                              Το φυτικό υλικό που συλλέχθηκε στην Αργεντινή (Παταγονία) αποτελείται από 59,9% β-θουζόνη (2,34% α-θουζόνη, οξικό σαβινύλιο (18,11%), εποξυκιμίνη (1,48%), καρυοφυλλένιο (1,92%), λιναλοόλη (1,15%) και σαβενένιο (1,09%), με ιχνοποσότητες α-πινενίου, α-τερπινεόλης, γερμακρενίου D, οξικού νερυλίου, προπιονικού νερυλίου, νερόλης, προπιονικού γερανυλίου και γερανιόλης (<1% έκαστος). Διάφορα συστατικά του φυτού περιλαμβάνουν ινβουλοβιόζη (ένα ολιγοφρουκτιοσίδη), κουμαρίνες (σκοπολετίνη ομμπελιφερόνη), φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, αμινοξέα, τανίνες (4,0-7,7%), λιγνάνες (3,7-διοξαδικυκλο [3,3,0]-οκτάνια), πιπεκολικό οξύ και στερόλες, συμπεριλαμβανομένης μιας αντιπυρετικής στερόλης (24ζ-αιθυλοχολέστα-7,22-διεν-3β-όλη).

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ  Παρά την εικασία ότι η θουζόνη και η τετραϋδροκανναβινόλη, οι δραστικές ουσίες της αψενθίου και της μαριχουάνας, αντίστοιχα, αλληλεπιδρούν με έναν κοινό υποδοχέα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δεν βρέθηκαν ενδείξεις τέτοιας δραστηριότητας. Το αιθέριο έλαιο και τα εκχυλίσματα του φυτού έχουν δείξει in vitro αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, νηματοκτόνες, ακαρεοκτόνες και ανθελονοσιακές ιδιότητες. In vitro ανθελονοσιακή δραστικότητα βρέθηκε σε δύο υπεροξείδια ομοδιπεριπενίου που απομονώθηκαν από τα εναέρια μέρη του φυτού. Το λάδι αποδείχθηκε ότι απωθεί τα κουνούπια, τους ψύλλους και τις μύγες.

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ  Η τοξικότητα του A. absinthium και της thujone παραμένει ελάχιστα κατανοητή, ωστόσο, η κατάποση μεγάλων δόσεων θουζόνης προκαλεί σπασμούς. Η συνήθης χρήση ή οι μεγάλες δόσεις αλκοολούχων ποτών που περιέχουν A. absinthium έχουν συσχετιστεί με εγκεφαλική βλάβη, επιληψία, αυτοκτονία, ψευδαισθήσεις, ανησυχία, αϋπνία, εφιάλτες, έμετο, ίλιγγο, τρόμο και σπασμούς. Πόσες από αυτές τις παρατηρούμενες τοξικές επιδράσεις προκλήθηκαν διακριβωμένα από το φυτό παραμένει άγνωστο.

ΧΡΗΣΕΙΣ  Φαρμακευτικά και Καλλυντικά. Τα εκχυλίσματα σπάνια χρησιμοποιούνται για εσωτερική χρήση, εκτός από ορισμένα πικρά τονωτικά για ανορεξία και δυσπεπτικές διαταραχές (BLUMENTHAL 1) Το λάδι έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό αρώματος σε σαπούνια, απορρυπαντικά, κρέμες, λοσιόν και αρώματα, με μέγιστα επίπεδα συγκέντρωσης 0,01% σε απορρυπαντικά και 0,25% σε αρώματα.                                              Τροφές και Ποτά. Το Artemisia absinthium χρησιμοποιείται ευρέως στη γεύση αλκοολούχων ποτών ως προσδίδον πικρή γεύση και σε σκευάσματα βερμούτ. Αναφέρεται το μέσο μέγιστο επίπεδο συγκέντρωσης 0,024%. Το λάδι και τα εκχυλίσματα του χρησιμοποιούνται επίσης σε αλκοολούχα ποτά καθώς και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων όπως μη αλκοολούχα ποτά, κατεψυγμένα επιδόρπια γαλακτοκομικών προϊόντων, καραμέλες, ψημένα προϊόντα και ζελατίνες και πουτίγκες. Τα αναφερόμενα μέσα μέγιστα επίπεδα συγκέντρωσης για το λάδι του είναι περίπου 0,006% στις τέσσερις τελευταίες κατηγορίες τροφίμων.                                                                                                                  Δημοφιλές αλκοολούχο ποτό του 19ου αιώνα, το αψέντι, παρασκευάζεται με εμβάπτιση του αψενθίου και άλλων αρωματικών βοτάνων στο αλκοόλ επί μακρόν και στην συνέχεια με απόσταξη του αλκοόλ και προσθήκη αρωματικών ή χρωστικών. Το Αψέντι απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες αμέσως από τις αρχές του 19ου αιώνα (1907 στην Ελβετία, 1912 στις Ηνωμένες Πολιτείες). Η πώληση του παρέμεινε στη Γαλλία μέχρι το 1915, όπου ήταν δημοφιλής μεταξύ συγγραφέων και καλλιτεχνών, όπως ο Τουλούζ-Λοτρέκ και ο Βίνσεντ βαν Γκογκ και για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν το αλκοολούχο ποτό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη χώρα. 

Συμπλήρωμα Διατροφής. Δεν χρησιμοποιείται συνήθως. Όπου χρησιμοποιείται όμως μόνο ως υδατικό εκχύλισμα σε δόσεις ισοδύναμες με 2-3 γραμμάρια βοτάνων για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, δυσπεψίας και ούτω καθεξής (BLUMENTHAL 1).        

Ρυθμιστική/Κανονιστική Κατάσταση. Εγκρίθηκε για χρήση σε τρόφιμα ως φυσική αρωματική ουσία, υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό φαγητό δεν περιέχει θουζόνη. Το A. absinthium βρίσκεται σε διάφορες ευρωπαϊκές φαρμακοποιίες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανικής Φαρμακοποιίας και EP (EVANS). Το βότανο υπόκειται σε μια μονογραφία της Γερμανικής Επιτροπής (BLUMENTHAL 1).

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας