DOWNLOAD

Previous
Next

από τους φίλους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
της HOMEOSTASIS
ειδικές προσφορές για τους
αναγνώστες του ganoderma πατήστε εδώ.

Η ανεξάρτητη αρθρογραφία στο blog χρειάζεται τη συνδρομή σας.
Υποστηρίξτε το ganodermareview.gr
με 1€, διαρκεί ένα λεπτό.
Πατήστε εδώ. Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Διατροφή και Συμπληρώματα Διατροφής

Ως αναιμία περιγράφεται η κατάσταση στην οποία στο αίμα υπάρχει μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων ή/και μειωμένη ποσότητα αιμοσφαιρίνης (που περιέχει σίδηρο). Η κύρια λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος και η μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα από τους ιστούς στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα της αναιμίας, όπως η υπερβολική κόπωση, αντικατοπτρίζουν τo έλλειμα οξυγόνου στους ιστούς.

Αίτια Η αναιμία μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική απώλεια αίματος, υπερβολική καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω μη φυσιολογικού σχήματος των όπως στην δρεπανοκυτταρική αναιμία η συνήθως, σε ανεπαρκή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ως αποτέλεσμα διατροφικών ελλείψεων. Αν και η ανεπάρκεια οποιασδήποτε από πολλές βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να προκαλέσει αναιμία, οι πιο συχνές αιτίες είναι οι ανεπάρκειες του σιδήρου, της βιταμίνης Β12 ή του φυλικού οξέος. Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία της αναιμίας, ωστόσο, η αναιμία είναι το τελευταίο στάδιο μίας κατάστασης με έλλειψη σιδήρου. Μελέτες σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν βρει στοιχεία έλλειψης σιδήρου στο 30 έως 50% του πληθυσμού. Οι ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου είναι βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών, έφηβοι, εγκυμονούσες και ηλικιωμένοι.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη απαίτηση σιδήρου, μειωμένη πρόσληψη τροφής, μειωμένη απορρόφηση ή χρήση σιδήρου, απώλεια αίματος ή συνδυασμό παραγόντων. Η διάγνωση της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί καλύτερα να γίνει μετρώντας τη φερριτίνη στον ορό (πρωτεΐνη αποθήκευσης σιδήρου). Αυτή είναι μακράν η πιο ευαίσθητη δοκιμή για την έλλειψη σιδήρου. Άλλες μετρήσεις για τα αποθέματα σιδήρου, όπως ο σίδηρος στον ορό, η συνολική ικανότητα δέσμευσης σιδήρου και η αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι λιγότερο ευαίσθητες, αλλά συχνά εκτελούνται σε τακτική βάση. Η μακροχρόνια ανεπάρκεια σιδήρου χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, χαμηλό αιματοκρίτη (όγκος ερυθρών αιμοσφαιρίων), μικρά ερυθρά αιμοσφαίρια και χαμηλά επίπεδα φερριτίνης στον ορό.

Η αναιμία με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 οφείλεται συχνότερα σε έλλειψη απορρόφησης και όχι σε έλλειψη διατροφής Β12. Η διατροφική έλλειψη βιταμίνης Β12 συνδέεται συχνότερα με μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Δεδομένου ότι τα αποθέματα βιταμίνης Β12 στο σώμα μπορεί να παραμείνουν φυσιολογικά για τρία έως έξι χρόνια, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 συνήθως δεν είναι εμφανής παρά μετά από πολλά χρόνια χορτοφαγίας. Οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με συμπλήρωμα Β12. Η ανεπάρκεια φυλικού οξέος εμφανίζεται παρόμοια με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στις εξετάσεις αίματος και πρέπει να διακριθεί.

Διατροφή Το ήπαρ του μοσχαριού συχνά συνιστάται για αναιμία που σχετίζεται με τη διατροφή, καθώς είναι πλούσιο όχι μόνο σε σίδηρο αλλά και σε όλες τις βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12 και του φυλικού οξέος. Η μαγιά της μπύρας μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμινών Β. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν και αυτά όφελος για άτομα με κάθε είδους αναιμία. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν φυσική λιποδιαλυτή χλωροφύλλη, καθώς και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και φυλικό οξύ. Το λιποδιαλυτό μόριο χλωροφύλλης είναι παρόμοιο με το μόριο αιμοσφαιρίνης και απορροφάται αποτελεσματικά από το γαστρεντερικό σωλήνα, παρέχοντας δομικά στοιχεία για την αιμοσφαιρίνη.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, εκτός από το συκώτι των μοσχαριών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μαγιά μπύρας είναι και τα αποξηραμένα φασόλια, βόειο κρέας, χοιρινό και κρέας ελαφιού, αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα και οστρακοειδή. Το συμπλήρωμα βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του συμπληρώματος σιδήρου. Η βιταμίνη C θεωρείται ως ο πιο ισχυρός ενισχυτής της απορρόφησης σιδήρου. Αρκετές τροφές και ποτά περιέχουν ουσίες που αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου, όπως ο καφές, το τσάι, ο κρόκος του αυγού και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά άλατα, όπως καρύδια Βραζιλίας και πίτουρο σίτου. Τα αντιόξινα και η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου μειώνουν επίσης την απορρόφηση σιδήρου. Αυτά τα είδη πρέπει να περιορίζονται στα άτομα με έλλειψη σιδήρου.

Σχετικά άρθρα της κατηγορίας